WordPress Site Hızlandırma

  • Yayınlanma Tarihi: 19 Eylül 2022
  • Okunma Süresi: 2 Dakika 40 Saniye
  • Kategori: Wordpress
WordPress Site Hızlandırma

Yapılan bir araştırmaya göre dünya üzerindeki her iki internet sitesinden biri WordPress altyapısı kullanmaktadır. Herkes tarafından tercih edilmesinin en büyük özelliği ise açık kaynaklı olması ve kolay kurulup, kolay yönetilebilir olması. Hal böyle olunca da kurumsal firmalardan tutun da kişisel blog, e-ticaret, haber, forum hatta bazı sosyal medya platformlarına kadar herkes WordPress altyapısını kullanıyor.

WordPress başlı başına kurulduğunda çok hızlı olsa da, eklentilerle ve yanlış içerik yüklenmesiyle beraber siteye aşırı yük biniyor ve internet siteniz giderek yavaşlamaya başlıyor.

Çünkü yüklediğiniz her eklenti kendine ait kodlarıyla birlikte yazılıma yüklenmiş oluyor. Peki sitemizi nasıl hızlandırabiliriz?

Hızlı bir wordpress sitesi için yapmanız gerekenler

Web sitenizi kurdunuz, temanızı yüklediniz ve artık siteniz yayında istediğiniz hızı alamıyorsunuz siteniz yavaş yüklenmeye başladı. Kullanıcı deneyimi açısından bu ciddi bir sorun. Aşağıdaki adımları takip ederek sitenizi hızlandırabilirsiniz.

1-Tema yapımcınız aslında sizi düşünerek 6 farklı boyutta resim yüklüyor aslında sizin yüklediğiniz resim dosyası 6 farklı boyuta dönüştürülerek sisteme dahil ediliyor ve ihtiyacı olan boyut hangisiyse onu kullanıyor. Fakat bu işlemi yüklediğiniz ana fotoğraf üzerinden yaptığı için, sizin yüklediğiniz dosya boyutunu baz alarak yapıyor.
Örneğin: 4MB bir resim dosyasını yüklediniz. (Bu gerçekten de bir web sitesi için çok büyük bir dosya boyutu.) Bunu large boyutta çektirmesi gerektiğinde 640×640 boyutuna değiştirecektir. Buda resim boyutunun 3.5 MB’a düşmesi demek haliyle yüksek boyuttan kurtulamadık.

Burada ilk yapmanız gereken eğer Photoshop kullanıyorsanız resmi açın daha sonra aşağıdaki yolu izleyin.
İngilizce Photoshop sürümünü kullanıyorsanız: sol üst köşede File > Save For Web yolunu izleyip dosyayı jpg formatında kayıt edin
Türkçe Photoshop sürümünü kullanıyorsanız: sol üst köşede Dosya > Web Formatında Kaydet yolunu izleyip dosyayı jpg formatında kayıt edin.

Eğer Photoshop kullanmıyorsanız herhangi bir image compressor sitesine girip resimleri yükleyip boyutunu küçültebilirsiniz. Aşağıya sizin için bir bağlantı ekliyoruz
-> WordPress Siteyi Hızlandırmak İçin Resim Küçültme

Bu işlemi yaptıktan sonra resimleri tekrar sitenize yükleyin. İnternet hızınıza bağlı olarak sitenizin açılış hızına etkisini fark edeceksiniz.

2- Sistemi en çok yoran resim dosyaları dahili ve harici CSS ve Javascript dosyalarıdır. İnternet sitenizin tasarımsal açıdan tüm işlevselliğini bu dosyalar sayesinde sağlıyoruz. Haliyle dosya boyutlarının büyük olması internet sitenizi yavaşlatacaktır.

Bunu manuel olarak yapmak sizi oldukça uğraştıracaktır. Çünkü tüm dosyalara manuel ulaşarak gerekli yerlere kodlarınızı yazmanız gerekecektir. Bu da size ekstra zaman kaybı ve olası sistem hataları olarak geri dönecektir. Bu yüzden eklenti ile yapmanızı öneririm.

WordPress Sayfa Hızlandırma Eklentileri Nelerdir?

En çok kullanılan eklentilerden biri Wp Fastest Cache‘dir. Bu eklenti sayesinde internet sitenizi Ön yükleyebilir, Javascript ve CSS dosyalarınızı sıkıştırabilir, resim optimizasyonu yapabilirsiniz.

Ayrıca internet siteniz Cache‘de tutar. Daha önce sitenize girmiş olan kullanıcılara Cache‘deki ön yüzü yükler bu da sitenizin daha hızlı açılmasını sağlar. Bu eklenti ayrıca içerisinde onlarca işlem ve kombinasyonu yapmanıza da olanak sağlıyor.

Örneğin: .js uzantılı dosyalar veya .css uzantılı dosyalarınızın sayfa yüklenir yüklenmez site içerisine çekilmesi gereken bir dosya olmadığını var sayalım. Bu sonradan yüklenmesi gereken dosya internet sitesine giriş yapıldığında onlarca sayfa ile birlikte yüklenecek bu da sitenizi yoracaktır. Bu eklenti sayesinde bu sayfanın yüklenme süresini değiştirebilir veya o sayfadan hariç bırakabilirsiniz.

Sayfa hızı ile alakalı tüm işlemleri buradan yönetebilirsiniz.

Paylaş:

WordPress Site Hızlandırma için Cevap Yaz


Yorumlar (0)

WordPress Site Hızlandırma yazısına ilk yorum yapan siz olun!