WordPress Manuel Güncelleme ve Dosya Değişikliği

  • Yayınlanma Tarihi: 19 Eylül 2022
  • Okunma Süresi: 3 Dakika 6 Saniye
  • Kategori: Wordpress
WordPress Manuel Güncelleme ve Dosya Değişikliği

WordPress bilindiği üzere açık kaynaklı bir yazılımdır. Bu sayede manuel olarak istediğiniz yerine müdahale etme imkanı sunuyor. Kolay kullanımı sayesinde sadece 3 işlemde tema veya eklenti yükleyebilirsiniz. WordPressin kendi sitesinde veya tema sitelerinde yada kişisel blog veya makalelerde istediğiniz tüm eklenti ve temaları bulabilirsiniz. Fakat bazı güvenlik önelemri sebebiyle bazen, bazı hatalar alabilir veya ekleme güncelleme işlemi yapamayabilirsiniz. Ama bu sizin için problem olmasın çünkü dediğimiz gibi WordPress açık kaynaklı bir yazılımdır. Sadece neyi nerede kullanacağınızı bilmek sizin için yeterli olacaktır.

Gelin bu yazımızda wordpress manuel güncelleme ve Admin panelinden güncelleme yapmayı öğrenelim.

Admin Panelinden güncelleme yapma sorunu

Bazı sistemsel ve kullanıcı tabanlı hatalardan dolayı veya güvenlik problemleri algılamasından dolayı WordPress güvenlik fonksiyonları devreye girer ve sizin yapmak istediğiniz işlemlerin önüne geçer. Siz bunu sistemsel bir hata olarak görseniz de aslında bu Wordpresin kendini korumak için aldığı bir önlemdir.

WordPress sitenize giriş yaptığınızda sizi bu hata karşılıyor ise tema ve eklenti değiştiremez, silemez ve güncelleyemezsiniz. “WordPress yeni sürüm gelmiş, lütfen yöneticinize bildirin.” sebebi de wordpress ana dizinde bulunan wp-config.php dosyasının içinde ki koddur.

define('DISALLOW_FILE_MODS',true);

DISALLOW_FILE_MODS, eklenti ve tema güncellemelerini ve Pano aracılığıyla yüklemeyi devre dışı bırakan wp-config.php içinde tanımlanan bir sabittir. Ayrıca Pano içindeki tüm dosya değişikliklerini devre dışı bırakır, böylece Tema Düzenleyici ve Eklenti Düzenleyici‘yi kaldırır.

Sizin yapmanız gereken ise wp-config.php dosyasına girip ilgili kodu bulup aşağıda ki kod ile değiştirmeniz.

define('DISALLOW_FILE_MODS',false);

Bu şekilde ana dizinde ki wp-config.php dosyasını düzenledikten sonra kayıt edip. Panele tekrar giriş yaptığınızda sorun düzelecektir.

WordPress Manuel Güncelleme

WordPress manuel güncelleme çok tavsiye ettiğimiz bir durum değil ve yukarıdaki yöntemi uyguladıysanız gerekli olan bir işlem de değil zaten. Fakat şöyle bir senaryo olduğunu var sayalım. Dosyaları kurcalayıp öğrenmek için bir kaç hatalı işlem yaptınız. Her hangi bir sebepten dolayı da dosyanız kapandı veya kapanmak zorunda kaldı ve geri alma durumunuz olmadı. O yüzden aslında ilk yapmanız gereken hatayı görmeniz. Fakat spesifik bir hata değilse wordpress güvenlik açısından bu hatayı size göstermeyecektir. Muhtemelen beyaz bir sayfa ile karşılaşacaksınız. O yüzden güncellemeden önce ilk yapmanız gereken eğer php bilginiz var ise hatayı bulup çözmeniz. WordPress'in güncel sürümünü buraya tıklayarak indirebilirsiniz.

WordPress hata gösterme kodu nedir?

FileZilla veya Kullandığınız herhangi bir panel ile kök dizine giriş yapın. wp-config.php içerisinde aşağıda ki kodu aratın.

define( 'WP_DEBUG', true );

Bu kod WordPress'teki hata kodlarını gizler. Hata gösterimini aktif etmek için yukarıda ki bu kodu aratıp bulduktan sonra aşağıda ki kod ile değiştirin.

define( 'WP_DEBUG', true );
define( 'WP_DEBUG_LOG', true );
define( 'WP_DEBUG_DISPLAY', true);

Bu kodu ekledikten sonra wp-config.php dosyasını kayıt edin ve sitenize giriş yapın. Hatalar karşınıza çıkacaktır. Hatanızı gördükten sonra düzeltmeniz daha kolay olacaktır.

Not: Hatanızı görüp, düzelttikten sonra eski haline getirmeyi unutmayın!

Peki hata sayfasıyla veya hata çözmekle uğraşacak vaktiniz veya hatayı çözecek bilgi birikiminiz yok ise manuel güncellemeye geçebiliriz.

WordPress manuel güncelleme yapma

Öncelikle yedeklerinizi almayı unutmayın. Daha sonra wordpressin kendi sitesinden güncel sürümünü indirin. Zip formatında gelecek dosyayı ayrıştırın. Burada önemli olan Kesinlikle wp-content ve wp-config.php dosyanızı değiştirmemeniz. O yüzden İndirdiğiniz güncel sürümden bu iki klasör ve dosyayı silin. Elimizde wp-content ve wp-config.php dosyası olmayan bir wordpress alt yapısı kalmış olacak. Bağlandığınız bir program ile (bu FileZilla yada başka bir program olabilir.) ana dizine dosyaları sürükleyip bırakmanız yeterli olacak. İşlem internet hızınıza göre değişebilir. En fazla 2 dakika sonra yükleme bitmiş olacak. Daha sonra siteadiniz.com/wp-admin/upgrade.php linkine giderek gerekli adımı izlemeniz yeterli olacaktır.

Siteniz en güncel sürümü ile güncellenmiş olacak. Daha sonra admin paneline girerek Ayarlar>Kalıcı Bağlantılar kısmına tıklayarak aşağıda bulunan kaydet butonuna basın. Bu işlem ile yeni bir .htaccess dosyası oluşturmuş olacaksınız.

Paylaş:

WordPress Manuel Güncelleme ve Dosya Değişikliği için Cevap Yaz


Yorumlar (0)

WordPress Manuel Güncelleme ve Dosya Değişikliği yazısına ilk yorum yapan siz olun!