Web tasarımcısı olmak için ne yapmalıyım?

  • Yayınlanma Tarihi: 02 Eylül 2022
  • Okunma Süresi: 4 Dakika 55 Saniye
  • Kategori: Web Tasarım
Web tasarımcısı olmak için ne yapmalıyım?

Günümüzün belirli bir kısmını internet ortamında geçiriyoruz. Bazı iş kolları ise internete muhtaç diyebiliriz. Hatta bir meslek grubu var ki işi sadece internet hizmetleri vermek. Evet, web tasarımcılardan bahsediyoruz. Bu yazımızda bir web tasarımcı olmak için ne yapacağınızdan bahsedeceğiz.

Öncelikle bu işi seviyor olmanız gerekiyor. Çünkü web tasarım mesleği yeni başlayanlar için zorlu bir yol olabilir. Gecenizi gündüzünüze katmanız gerekebilir. Öğrenme süreci biraz zorlu olsa da sonrasında sanıldığı kadar da zor olmadığını bilmelisiniz.

Web tasarımı insan vücuduna benzetecek olursak ilk öğrenmeniz gereken iskelet sistemi, daha sonra dış görünüm olurdu. Biz web tasarımcılar olarak bu iskelet sistemine HTML diyoruz. Nedir bu HTML? İngilizce’de Hypertext Markup Language olarak geçen standart metin işaretleme dilidir. HTML programla dili olarak geçmez ama ilk ve eksiksiz öğrenmeniz gereken dil kesinlikle HTML'dir.

Çünkü yeni nesil tüm web siteleri HTML kullanılarak oluşturulur. İnternet üzerinde bunu öğrenebileceğiniz bir sürü kaynak bulunmaktadır. Görsel anlatımlı kaynakları tercih etmeniz başlangıç aşamasında sizin için daha iyi olacaktır. Gördüğünüzü anlık uygulamanız öğrenmenizi hızlandıracak ve pekiştirmiş olacaksınız.

Tabi bununla bitmiyor HTML'i öğrendikten sonra internet sitenize güzel bir görünüme getirmeniz için yine HTML gibi metin işaretleme dili olan CSS’i öğrenmeniz gerekecektir. Daha iyi anlamanız açısından sadece HTML kullanılmış CSS ile herhangi bir tasarım işlemi yapılmayan dünyanın ilk internet sitesi olan info.cern.ch’e bakalım.

cern.ch ilk web sitesi

Gördüğünüz gibi sade bir görünüm mevcut. Şimdide günümüz teknolojilerini kullanılan html ve css kullanılarak yapılmış bir internet sitesine bakalım.

toretto internet sitesi

Şimdi CSS'in önemini öğrenmiş oldunuz. Bu iki metin işaretleme diliyle güzel bir internet sitesi tasarımı ortaya çıkarabilirsiniz. Tabi bununla yetinmeden gelişen teknolojiye ayak uydurmanız gerekmektedir. Siz bir şeyleri yapmaya ve araştırmaya başladıkça öğrenmeniz gereken konular devamında karşınıza çıkacaktır.

Web Tasarımcı Olmak İçin Hangi Bölümü Okumalıyım?

Web tasarımcı olmak için üniversite okuma zorunluluğu yoktur. Farklı mühendislik ve fakülte bölümlerinde eğitim almış birçok kişi hobi olarak başladığı web tasarımcılığı meslek edinebilmektedir. Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği gibi lisans programları veya Bilgisayar programcılığı gibi ön lisans programlarından birini okumanız halinde web tasarım dışında farklı programlama dilleri üzerinde tecrübe edinme imkanınız olur.

Bilgisayar Mühendisliği ve Bilgisayar Programcılığının Farkı Nedir?

Bilgisayar mühendisliği 4 yıllık bir lisans eğitimidir. Bilgisayar programcılığı ise 2 yıllık ön lisans eğitimidir. Aslında herkesin bildiğinden farklı olarak bilgisayar programcılığı eğitimi, bilgisayar mühendisliği eğitiminin sıkıştırılmış halidir. Yani size 4 yılda yaya yaya anlatmak yerine 2 yıla sıkıştırılmış bir şekilde eğitim verilir. Her ikisinin de şirket açma yetkisi vardır. Fakat bazı önemli veya büyük projelerde sadece bilgisayar mühendisinin imza yetkisi vardır. Ayrıca büyük şirketler genelde bilgisayar mühendisleriyle çalışmayı tercih ederler. Bunun öncelikli sebebi devlet destekli proje üretme imkanlarından yararlanmak, hibe ve teşvik programlarından yararlanmak vb. olarak belirtilebilir.

Bilgisayar mühendisliği ve bilgisayar programcılığı Taban Puanları

2023 bilgisayar mühendisliği en düşük taban puanı 319,50433’dir. Bu taban puanı KONYA GIDA VE TARIM ÜNİVERSİTESİ(VAKIF)’ne aittir.

2022 yazılım mühendisliği en düşük taban puanı 254,08519’dir. Bu taban puanı KONYA FIRAT ÜNİVERSİTESİ (Elazığ)(Devlet)’ne aittir.

2022 Bilgisayar Programcılığı en düşük taban puanı 189,87423’dir. Bu taban puanı ŞIRNAK ÜNİVERSİTESİ Cizre Meslek Yüksekokulu(Devlet)’na aittir.

Web Tasarımcı Maaşı Ne Kadar?

Kurumsal bir firmada çalışan bir web tasarımcı ortalama olarak 6.000 TL -10.000 TL arasında maaş almaktadır. Teknolojinin nimetlerini iyi kullanırsak aslıda bu paradan çok daha fazlasını kazabilirsiniz. Bu da şu şekilde mümkün olur freelance(Serbest çalışma) çalışma türünü ekstra olarak değerlendirebilirsiniz. Kendi müşteri networkünüzü oluşturup evde veya dışarıda çalışarak da bu ve bundan fazlasını kazanmanız mümkündür. Bir ay belki 15.000 kazanırken diğer ay belki hiç para kazanamayacağınızı da hesap etmeniz gerekiyor.

Web Tasarımcı Olmak İsteyenlere Tavsiyelerimiz

Yukarıda web tasarımcı olmak için aklınıza takılabilecek çoğu konu hakkında bilgi vermeye çalıştık. Siz de bu yola girdiniz ve web tasarımcı oldunuz. Kodlama ve yazılım geliştirme bilgisine sahip olacak kadar gerekli olan eğitimi aldınız. Bundan sonra web tasarım hizmeti vermek istiyorsunuz. Bunu nasıl yapacağınız hakkında bir yol gösterelim size.

  • Öncelikle kendiniz için sizi tanıtan bir site oluşturun. Karşı taraf sizin yeterliliğinizi görmüş olur.
  • Yaptığınız işleri belirtin örneğin; Web Tasarım, E-ticaret, Seo, Kurumsal Kimlik Çalışması vb. hizmetlerinizi belirtin.
  • Mevcutta olan web tasarım referanslarınızı sitenize ekleyin. Eğer henüz paylaşacak referansınız yok ise bir site şablonu hazırlayın ve demo site olarak yayınlayın.
  • Müşterinizle iletişiminizi iyi tutun unutmayın kurumsal bir konuşma sizin işinize ve müşterinize olan saygınızı gösterecektir. İlk izlenim çok önemlidir.
  • Asla ama asla yapamayacağınız işler hakkında söz vermeyin. Eğer işi vaktinde teslim etmezseniz itibarınız zedelenebilir. Müşterinizin sizi başkasına tavsiye etmesinin önüne geçmiş olursunuz ki bunu istemezsiniz.
  • Müşterinize iş bitimi için süre verirken oluşacak gayri ihtiyari sorun ve engelleri de hesaba katarak süre verin. Örneğin bir işi 2 haftada yapacağınıza inanıyorsanız. 3 hafta olarak süre vermeyi düşünebilirsiniz. Bu süreçte bir sorunla da karşılaşsanız 1 hafta içinde telafi edebilme imkanınız olur ve söz verdiğiniz tarihte teslimatını sağlamış olursunuz.
  • Kendinize kesinlikle bir çalışma planı hazırlayın.
  • Yapacağınız işi adım adım planlayıp bir yere not alın. O plana göre bir senaryo oluşturun. Hem iş takibinizi yapmanız kolay olur hem de bazı durumlarda sizi ekstra geriye dönüp bakmaktan kurtarır.
  • Fiyatınızı belirleyin. Domain ücreti ne kadar? Hosting ücreti ne kadar? biliyor olmanız gerekir. Bu fiyatlara ek olarak işe ayıracağınız zamanı hesaplayın. Çünkü sizin sermayeniz bilginiz ve zamanınız. Eğer kurumsal bir firma değil de freelance iş yapan biriyseniz o gün çalışırken kullanacağınız elektriği, yediğiniz yemeği, içtiğiniz çayı bile hesaplayıp üstüne sizin minmum da günlük asgari çalışma saati ücreti kadar bir para koymanız yeterli olacaktır.
  • İlk işinizi yaptınız. Tebrikler! Hosting ücreti genelde yıllık ödeniyor. O yüzden siz müşteriniz için bir not oluşturun. İsim, soyisim, mail adresi, telefon numarası, işi alma tarihi, işi bitirme tarihi, domain ücreti ve süresi, hosting ücreti ve süresi, kaç paraya anlaştığınızı ve iş başlangıcında kaç para aldığınız gibi bilgileri not edin ki seneye tekrarlanacak olan hosting ücretini karşı taraftan alabilin. Yani uzun lafın kısası nasıl başlarsanız öyle gider o yüzden her ayrıntı ve detayı not alın.
Paylaş:

Web tasarımcısı olmak için ne yapmalıyım? için Cevap Yaz


Yorumlar (0)

Web tasarımcısı olmak için ne yapmalıyım? yazısına ilk yorum yapan siz olun!