Web tasarımcılar tarafından en sık yapılan hatalar

  • Yayınlanma Tarihi: 10 Ekim 2022
  • Okunma Süresi: 2 Dakika 47 Saniye
  • Kategori: Web Tasarım
Web tasarımcılar tarafından en sık yapılan hatalar

Web tabanlı yazılımlar ve web siteler günümüz şartlarında en çok kullanılan uygulamalar haline geldi. Şirket içi yazılımlardan alışveriş uygulamalarına kadar birçok alanda web tabanlı yazılımlar aktif olarak kullanılmakta. Teknolojinin de gelişmesiyle birlikte standart olarak bildiğimiz birçok kavram da değişmeye devam etmektedir. Bu sebeple gelişen teknolojiye ayak uydurmak şirketlerin öncelikli hedeflerinden birisi olmak durumundadır. 

Web tasarımcılar'ın en sık yaptığı hatalar;

1- Responsive olmayan web siteleri

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte mobil cihaz kullanım oranları da gözle görülür seviyede artmıştır. Kullanıcılar sosyal medya uygulamalarından alışveriş sitelerine kadar her alanda mobil cihazları ile işlem yapmaktadır. Durum böyle iken geliştirilen web tabanlı yazılımın mobil uyumlu olması gerekmektedir.

2- SEO'nun dikkate alınmaması

Arama motorları algoritmalarını düzenli olarak güncelleyerek arama yapan kullanıcıları en doğru hedefe yönlendirmeyi amaçlamaktadır. Site içeriğini arama motorlarının anlayacağı şekilde kodlamak oldukça önemlidir. Sadece Google gibi arama motorlarından gelen trafik bile iş hacmini büyütme konusunda etkilidir.

3- Büyük boyutlu görsel kullanımı

Web site içerisinde kullanılan görsellerin optimize olması gereklidir. Banner, ürün, hizmet vb. içerikleriniz için kullanılan görsellerin optimize edilmemesi durumunda internet hızı yavaş olan kullanıcılar siteyi hemen terk etmektedir. Bu durum hem kullanıcı trafiğini düşürür, hem de potansiyel müşterilerinizin sitenizde gezinirken zorlandığı için sitenizi terk etmesine sebep olur. Ayrıca arama motorları tarafından sıralamaya negatif etki etmektedir.

4- Optimize edilmeyen yazılımlar

Web sitenizin yazılımı optimize edilmiş olmalı ve sunucunuz yükleme esnasında hızlı yanıt vermelidir. İşlemlerin uzun sürmesi kullanıcı tarafında olumsuz bir algı yaratacağı için yine potansiyel müşterinin kaçması durumu söz konusu olabilir. Sepete ekleme, formlar aracılığı ile mesaj gönderme veya herhangi bir sayfanın yüklenmesi gibi işlemlerin yavaş olması durumunda kullanıcılar sitenizde çok fazla durmayacaktır.

5- Google Search Console ( Web Master Tools ) kullanmamak

Arama motorlarının web siteleri için önemini hepimiz biliyoruz. Eğer arama motorlarında iyi bir konumda olmak istiyorsak web sitemizi Google Search Console'a kayıt ederek sitemiz hakkındaki bilgileri buraya tanımlamalıyız. Site haritası, sitenize gelen bağlantıların takibi, sitenizdeki mobil kullanılabilirlik durumu ve hata durumları Google Search Console üzerinden kolaylıkla takip edilebilmektedir. Ayrıca sitenize gelen kullanıcıların hangi anahtar kelimelerde arama yaptığını, en sık hangi kelimelerde görüntülendiğinizi ve tıklama oranlarınızı da yine Google Search Console üzerinden takip edebilirsiniz. 

Sitenizi kaydetmek için Google Search Console'a Web Sitesi Ekleme yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

6- Hata ve yönlendirme sayfalarının olmaması

Web sitelerinde mevcut olmayan link ve içeriklere giriş yapıldığı zaman kullanıcılar genellikle karmaşık kodların görüntülendiği hata sayfalarıyla karşılaşmaktadır. Böyle anlamsız hata sayfalarını görüntülemektense kullanıcıları doğru içeriğe yönlendirecek hata sayfalarının tasarlanması gereklidir. Bu sayede kullanıcıların siteyi terk etme oranı azalır ve trafiğiniz bir nebze de olsa yükselir. 

7- Kopya içerikler

Web sitelerinin yaygınlaşmaya başladığı ilk dönemlerde kullanıcılar aynı içeriği sadece başlığını değiştirerek yayınlıyorlardı ve sadece bu işlemle bile arama motorlarında birinci sayfalarda yer alabiliyorlardı. Bazı web tasarımcılar bu durumun hala geçerli olduğunu düşünerek kopya içeriklerle arama motorlarına sitelerini kaydetmeye devam etmektedir. Oysa bu gibi basit yöntemler kolaylıkla tespit edilebilmekte ve tespit edildiği durumda siteniz anında cezalandırılmaktadır. Bu sebeple sitenizde her ne olursa olsun kopya içerik kullanımı yapmamak önemlidir. İçerik üretimi esnasında tüm yazılarınızın ve başlıklarınızın benzersiz ve özel olması arama motorları için çok önemlidir. Benzersiz olmasının yanında ek olarak içeriğinizin gerçekten kullanıcılara faydalı olması da önemli bir kriterdir.

 

Paylaş:

Web tasarımcılar tarafından en sık yapılan hatalar için Cevap Yaz


Yorumlar (0)

Web tasarımcılar tarafından en sık yapılan hatalar yazısına ilk yorum yapan siz olun!