Oyun Bağımlılığı

  • Yayınlanma Tarihi: 02 Nisan 2022
  • Okunma Süresi: 2 Dakika 25 Saniye
  • Kategori: İnternet
Oyun Bağımlılığı

Dünya Sağlık Örgütü Bilgisayar Oyunları Bağımlılığını bir çeşit Akıl Hastalığı kategorisine ekledi. Dünya Sağlık Örgütü Uluslararası Hastalık Rehberi’ni en son 1990 yılında yayınlamıştı. O tarihten bugüne birçok yeni hastalık bulunarak tedavi yöntemleri geliştirildi. Bu gelişmeleri 2018 yılı içerisinde güncel bir yayınla çıkaracağını duyurdu. Bu hastalıkların içinde en dikkat çekeni Bilgisayar oyunları bağımlılığıdır. Bu da bir hastalık olarak ele alınacak ve Akıl Hastalığı Kategorisinde incelenecektir. Oyun bağımlılığının zararlarının madde bağımlılığıyla eş değer olduğunu söyleyen yetkililer, tehlikeli oyunların hem fiziksel hem de zihinsel olarak insanların sağlığına zarar verdiğini söyledi. Bağımlılık yapan oyunların sayısının artmasıyla birlikte cinayet ve intihar eden insanların sayısının da arttığı gözlemleniyor. Ne yazık ki oyunlar yüzünden kardeşini, anne-babasını, öğretmenini öldürüp en sonunda kendi canına kıyan insanlar var.

Oyuna bağımlılığın oluşma evresi;

Bağımlılık yapan ve zarar veren oyun türlerini yüklemek için herhangi bir resmi web sitesi ve yasal satışı mevcut değil. Oyuna erişmek isteyen kullanıcılara, Rus sohbet sayfalarında bulunan yöneticiler tarafından bir link veriliyor. Bu linke giren kullanıcıların bilgisayarlarına virüs göndererek, bilgisayardaki ağ bağlantıları başta olmak üzere tüm bilgilerini kopyalıyorlar. Başlamak için kayıt olma şartlarında oyuncu hakkında gerek kişisel gerek ailevi gerekse iletişim konusunda önemli bilgiler isteniyor. Oyunda seviye ilerledikçe kullanıcılara haklar ve kazançlar sunularak oyuncuların bir üst seviyeye geçmesi sağlanıyor ve oyunculara çeşitli görevler verilerek "Öl, nasıl olsa yeniden doğacaksın" gibi psikolojik şantaj komutlarıyla o görevin tamamlanması isteniyor. 

Oyuncudan ilk adımlarda vücuduna kesi şeklinde zarar vermeleri isteniyor. Oyun oynarken kimseyle iletişim kurulması istenmiyor ve oyunun son evresi başkasını öldürmek ve intiharla tamamlanıyor. Almanya, ABD, Fransa ve İngiltere’deki okullar, bu konuda ebeveynlere yönelik uyarılar yayınlamaya başladı. Oyun ilk olarak mart ayında Rusya’da bir genç kızın intiharına neden olmuş ve bu olayın ardından birkaç ay içerisinde 130 genç daha intihar etmiştir. Bu intiharların nedeninin oyunlarla bağlantılı olabileceği şüphesiyle davalar açılmıştır.
Ülkemizde de birçok genci bu tür popüler oyunlardan dolayı kaybettik fakat; bu bağımlılıkların önüne geçmek mümkün. 

 

Uzman bir doktor bilgisayar oyunları bağımlılığıyla ilgili şunları söylemiştir;
"Her şeyden önce beyin bir süre nadasa alınmalıdır. Yani bilgisayar oyunları nedeniyle beyin ayarı ve dengesi bozulan kişi, en az 3 ay bilgisayar oyunundan uzak durmalı, hiç bir öğrenme faaliyetine girmemelidir. Ben şahsen böyle bozukluğu olan öğrencilere bir dönem okulu dondurmalarını önermekteyim. Bu dönem zarfında hiç bir şey okumamalarını ve öğrenme faaliyetini durdurmalarını istemekteyim. Zira eğer kalıcı bozukluklar gelişmemişse bir süre sonra beyin fonksiyonları eski fizyolojik normal durumuna dönecektir. Bilgisayar bağımlılığı olan kişilere herhangi bir ilaç kullanımı ya da antidepresan, anksiyolitik ilaçlar etkisizdir. 
Hatta bunlar durumu daha da kötüleştirebilir. Ancak TMS ile beyin resetlemesi sonuç verebilir. 
Davranışçı bilişsel terapiler, dikkat dağınıklığını ve öğrenme güçlüğünü düzeltmez ama oyun bağımlılığı konusunda işe yarayabilir. Ama en önemlisi beyni en az 2-3 ay dinlendirmektir."

 

Paylaş:

Oyun Bağımlılığı için Cevap Yaz


Yorumlar (0)

Oyun Bağımlılığı yazısına ilk yorum yapan siz olun!