Domain Nasıl Seçilir? Domain Seçimi Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Yayınlanma Tarihi: 26 Aralık 2022
  • Okunma Süresi: 7 Dakika 12 Saniye
  • Kategori: SEO Çalışması
Domain Nasıl Seçilir? Domain Seçimi Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Domain nasıl seçilir? merak ediyorsanız, projeleriniz için en iyi alan adını bulmak için nelere dikkat etmeniz gerektiğini bu içeriğimiz sayesinde öğreneceksiniz.

Bilindiği gibi domain, site adı ve uzantıdan oluşan bir alan adını tanımlar. Örneğin; Google.com, Youtube.com birer domaindir.

Ziyaretçileriniz sitenize domain vasıtasıyla ulaşır. Her internet sitesinin belirli bir IP adresi vardır. IP adreslerini ezberlemek ve akılda tutmak zor olduğu için, bu IP adreslerine karşılık gelen domainler kullanılır.

Güzel bir domain, markalaşma sürecinin ilk adımıdır. Projelerinizin sağlam temeller üzerine kurulmasını istiyorsanız, işe öncelikle doğru alan adını seçerek başlamalısınız.

İyi Bir Domain Seçimi Neden Önemli?

Bir internet sitesi oluşturacaksanız, ilk olarak bu siteyi yansıtacak, kolay hatırlanan bir isim seçmelisiniz. İnsanlar nasıl ki adlarıyla birbirinden ayırt ediliyorsa, her web sitesi de domainler vasıtasıyla birbirinden ayrılır.

Doğru domain nasıl seçilir? Sorusunun cevabını bilmek bu noktada önem taşır. Buna göre, iyi bir domain seçmenin avantajları şöyle sıralanabilir:

  1. Kurumsal kimliğinize uygun bir alan adı prestijinizi güçlendirir. Sizi ve markanızı hakkıyla temsil eder, internet ortamındaki görünürlüğünüzün artmasına imkân tanır.

  2. Kısa, yazılması ve telaffuzu kolay bir domain, potansiyel ziyaretçileriniz için kolaylık sağlar. Arama motorlarında, adres çubuğunda sizi ararken veya sitenizi başkalarına tavsiye ederken zorluk yaşamazlar.

  3. Akılda kalıcılık sağlarsınız.

  4. Saçma veya site içeriğiyle alakasız bir domaini kimse ciddiye almaz. Hedef kitlenizin gözünde saygın bir konuma yükselmek, iyi bir izlenim uyandırmak için kulağa hoş gelen, sitenizle bağlantılı bir domain seçmeye özen göstermelisiniz.

  5. Sitenizin sektörü ve içerik konsepti ile uyumlu bir domain kullanmak arama motorları nezdinde web sitenizi değerli kılar. Daha güzel bir sıralama almanız, rakiplerinizin önüne geçmeniz kolaylaşır.

Yukarıdaki avantajlara kavuşmak için bazı hususlara önem vermelisiniz. İşte, domain seçimi yaparken dikkat edilecekler:

  1. Marka İsmiyle Uyumlu Olması:

Kurumsal bir markaya sahipseniz veya marka oluşturma yönünde planlarınız varsa buna göre bir domain seçimi yapmalısınız. Güçlü bir marka meydana getirmek için iş dünyasındaki kimliğiniz doğrultusunda, etkileyici bir domain tercih etmeniz gerekir. Böylece kurumsal web sitesi için ilk adımı atmış olursunuz.

  1. Domain Uzunluğu:

Gereğinden daha uzun domainlerin hatırlanması zordur. Üstelik kullanıcıların bir kısmı bu tarz domainleri yazarken genellikle hata yapar. Bu da sizin sitenize girmek isterken yanlışlıkla başka bir platforma girmeleriyle sonuçlanır.

Oysa kısa alan adlarının akılda tutulması, tarayıcıya yazılması son derece pratiktir. Hem bu, kartvizitleriniz ve e-postalarınız için de yararlıdır.

Bundan dolayı kısa ve öz, basit, anlaşılır, net, ilham verici, benzersiz bir domain almaya odaklanmalısınız. Alan adınız anlamsız veya karmaşık kelimeler içermemelidir.

  • Not: Önerilen uzunluk en fazla 15 karakter olup, bunun üzerine çıkılmamalıdır.

  1. Sektörünüze Uygunluğu:

Domain seçerken dikkat edilmesi gerekenler arasındaki bir başka husus, sektörünüz ile uyumlu olması gerektiğidir. Siteniz hangi alanda faaliyet gösterecekse ona yönelik bir tercihte bulunmalısınız.

Örneğin, gezi sitesi açacağınızı varsayalım. Bu durumda alan adınızın; gezi, seyahat, tatil ve benzeri kelimelerden birini içermesi önerilir.

  1. Tescil ve Patent:

Doğru domain nasıl seçilir? Sorusunun cevabında ön plana çıkan kritik detaylardan biri budur.

Bir domain için yatırımda bulunmadan evvel patent belgelerinin ve tescillerin kontrolünü gerçekleştirin. Yoksa gelecekte telif hakkı ve benzeri hukuki problemlerle yüz yüze gelebilirsiniz.

  1. Domain Uzantısı (TLD):

TLD kısaltmasının açılımı, ‘Top-Level Domain’ demektir. URL’nin sonlarındaki eklere Top-Level Domain’in denir.

Pek çok insan; .com, .com.tr, .net ve .org gibi domain uzantılarına değer verir. Domain seçiminde nelere dikkat edilmeli? Diye düşünüyorsanız, uzantıya da önem vermeniz gerektiğini bilmelisiniz.

Çoğu alan adının .com, .net gibi uzantıları son derece pahalıyken; .tc, .de, .cc gibi uzantıları oldukça ucuzdur. Çünkü bu tür uzantılar pek tercih edilmez.

Belediye sitelerinin uzantıları genellikle .bel.tr şeklindedir. Dernek siteleri, resmi platformlar çoğunlukla gov.tr ve org.tr uzantısını kullanır. Bunun gibi siz de yaygın uzantılara yönelmeli, domain ile uzantının tutarlı olmasına dikkat etmelisiniz.

  1. Alan Adı Geçmişi:

Alan adının geçmişine de bakmayı ihmâl etmeyin. O domain daha önce ne gibi amaçlarla kullanılmış? Spam skoru kaç? Arama motorlarında ban(yasaklanma) vb. bir durum var mı? Bunları araştırın.

  1. Jenerik Olup Olmadığı:

Patates.com jenerik bir domaindir. Fakat patatesli.com jenerik değildir. Yapım veya çekim eki almış yahut iki veya daha fazla kelimenin birleşiminden oluşan domainler jenerik sayılmaz. Jenerik domain nasıl seçilir? Sorunuza yanıt ararken bu kuralı unutmamalısınız.

Bir alan adı jenerik ise hem hafızalara kazınır, hem maddi bakımdan çok kıymetlidir. İlerleyen süreçte web sitenizi satmak isterseniz, sırf jenerik domaini sebebiyle dahi sitenizin değeri yüksek olacaktır.

  1. Domain Yaşı ve Otoritesi:

Yıllar önce kaydedilen bir domainin değeri, yeni alınmış domaine göre daha fazladır. Alan adının yaşam döngüsü uzadıkça değeri artış gösterir ve daha pahalı fiyatlardan alıcı bulur.

Diğer taraftan, yaşlı domainler genellikle daha yüksek DA değerine sahip olur. İngilizcede 'Domain Authority' olarak karşılık bulan bu kısaltma, Moz adlı şirket tarafından geliştirilmiş bir SEO skorudur. Bu, arama sonuçlarındaki sitelerin birbirine karşı üstünlük yarışında öne geçmelerini sağlayan veya geride kalmalarına yol açan önemli bir parametredir.

Alacağınız domainin yüksek bir otoriteye sahip olması, içeriklerinizin kolaylıkla rakip sayfalar arasından sıyrılarak yükselmesini mümkün kılar.

Alan adlarının DA değerleri belirlenirken birçok faktör göz önüne alınır. Örneğin; o alan adına yönelik backlinkler ve bunların kalitesi, MozTrust ve MozRank gibi unsurlar bunlardan bazılarıdır.

DA değeri, link çalışmaları ve tanıtım yazısı başta olmak üzere internet sitelerinin pazarlanmasında önemli bir yer tutar. DA skoru yüksek siteler yatırımcıların ve reklam verenlerin nezdinde daha değerlidir.

.Com Daha mı İyi?

Hangi uzantının daha iyi olduğu subjektif bir konudur. Bu hususta kesin bir şey söylenemez.

Küresel çapta hedefleriniz mevcutsa en global domain uzantısı olarak .com’u tercih edebilirsiniz.

Hem bu uzantı, genellikle ziyaretçilere daha fazla güven verir.

  1. Anahtar Kelimeler:

Domaininiz anahtar kelime de içermelidir. Ancak bunun bir tane ile sınırlı olması önerilir. Anahtar kelime sayısını abartmak faydadan çok zarar getirir.

Belki sadece alan adınıza bağlı kalmayacak, domain isminizden farklı konularda da içerikler yayınlayacaksınız. Kullanıcılar, domain adınızla sitenize gelecek. Fakat görecekler ki, yayınladığınız içerikler bambaşka. Bu durumda hayal kırıklığına uğrayıp sitenizi terk edecekler. Bu ise web sitenizin Google tarafından spam olarak değerlendirilmesine sebebiyet verecek.

Meselâ, İzmir’de hizmet sunan bir diş hekimi kliniğiniz olduğunu varsayalım. İzmirdental.com diye bir alan adı almanız mantıklı olabilir. Fakat İzmirdentalizmir.com şeklinde bir domain seçimi mantıksızdır.

  1. Kullanılabilirlik Durumu:

Domain alırken dikkat edilecekler içerisinde öne çıkan bir diğer unsur, alan adının başkası tarafından kullanılıyor olup olmadığıdır. Hâlihazırda başkasının kullandığı bir domaini zaten alamazsınız.

İstediğiniz domainin farklı uzantıları birileri tarafından alınmış olabilir. Bu durumda da yine farklı bir alan adına yönelmek isteyebilirsiniz.

  • Uyarı!: Bir domain aldıktan sonra onun boştaki farklı uzantılarını da alıp ana domaine yönlendirmek son derece mantıklı bir davranıştır. İnsanlar uzantıyı yanlış yazsalar bile yine sizin sitenize geleceklerdir. Seçtiğiniz alan adının markalaşmasını istiyorsanız, ileride size rakip çıkmaması için şimdiden o alan adının öteki uzantılarına da sahip olmalısınız.

  1. Domain Yapısı:

Alan adınızın nasıl bir yapıdan oluşacağını da hesaba katmalısınız. Meselâ; yalnız harflerden mi meydana gelecek? Yoksa; rakam, tire işareti veya farklı bir ayırıcı sembol bulunacak mı?

İkinci grupta yer alan domainlerin hatırlanması ve yazımı zor olabileceğinden dolayı bunlar pek ilgi görmez. Bu nedenle alfabetik yapılı domainlerin ayırıcı işaretler barındıran veya numerik alan adlarına göre daha değerli olduğu söylenebilir.

Ayrıca - işareti içeren domainler genelde kalitesiz olarak kabul edilir. Çünkü spam gibi gözükür ve kullanıcıların büyük bir kısmı, bu tarz domainlerin çirkin göründüğünü düşünür.

  1. Çift Harfler:

Çift harfli domainlerden uzak durmak, kullanıcıların yazım hatası yapmasına neden olmamanız için önemlidir. Bu tarz domainler Türkçe kurallarına da uygun olmadığı için iyi gözükmez. Sitenizin spam olduğunu düşündürür. Örneğin; habber.com, isttanbultatil.com vb.

  1. Çevreyi Hedef Almak:

Yerel bir işi olanlar, şehir veya mahalle ismi içeren domainleri tercih edebilir. Böylelikle potansiyel müşterilerin sizi bulması daha kolay olur. Nakliyat.istanbul veya İstanbulnakliyat.com gibi.)

  1. Domain Üretici Araçlardan Yardım Almak:

Yazımızın başından bu yana, domain nasıl seçilir? Sorusuna verdiğimiz yanıtlar çok kapsamlı gelmiş olabilir. İşinizi kolaylaştırmak için, domain oluşturma araçlarını kullanarak daha hatasız bir şekilde pratik sonuçlara ulaşabilirsiniz.

Söz konusu araçlar şu tarz bilgilere göre en iyi domaini bulmanız konusunda size yardımcı olacaktır:

  • Bölge adı,

  • Markanızın ismi,

  • Sektörünüz,

  • Anahtar kelimeleriniz vs.

Bu bilgileri girerek sizin için en uygun alan adlarını listeleyip daha hızlı karar verebilirsiniz. Bu aşamada elinizi çabuk tutmaya özen gösterin.

Her gün sayısız domain tescili gerçekleştirilmekte olup, gözünüze kestirdiğiniz bir alan adını kaçırmanız an meselesidir. Bu yüzden, doğru domaini bulunca tescil için acele etmelisiniz.

Sonuç

Akılda kalıcı domain nasıl seçilir? Sorusunun cevabını iyi bilmeniz, doğru bir yatırım yapmak için çok mühimdir. Zira alan adı, internet ortamındaki gayrimenkulünüzdür.

İster domain al-sat işiyle uğraşmayı, ister web sitesi kurmayı planlıyor olun; domain seçimini ilk önceliğiniz olarak kabul etmelisiniz.

Doğru domain nasıl seçilir? Öğrendiğinize göre, bu kriterler çerçevesinde alan adı tercihlerinize yön verme sırası sizin!

Öyleyse, şimdiden bol şanslar!

Paylaş:

Domain Nasıl Seçilir? Domain Seçimi Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli? için Cevap Yaz


Yorumlar (0)

Domain Nasıl Seçilir? Domain Seçimi Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli? yazısına ilk yorum yapan siz olun!